«Ми різні – в цьому наше багатство, ми разом – в цьому наша сила»

пʼятницю, 3 травня 2019 р.

"Формування безпечного освітнього середовища у навчальних закладах"

24 квітня відбувся семінар соціальних педагогів та практичних психологів закладів загальної середньої освіти Кам'янської ОТГ "Формування безпечного освітнього середовища у навчальних закладах".
Розвиток, учпішне навчання та спілкування - все це можливе за умови безпеки освітнього середовища всіх навчальних закладів.
На семінарі розглядалося питання агресивної поведінки учням та надання допомоги дітям у виражені гніву. Практичний психолог, Шаблій  Ольга Миколаївна, розповіла про природу агресивності та причини їх виникнення. У тренінгових вправах відпрацювали алгоритм допомоги дітям цивілізовано виражати гнів, оскільки це необхідно, щоб не накопичувати негативні емоції та контролювати гнів.
Соціальний педагог, Шкворець Людмила Дмитрівна, ознайомила колег з відносно новим видом насилля, цькування з використанням інформаційно-комунікаційних засобів (мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж) - кібербулінгом. Учасників  семінару було поінформовано про способи розпізнання  та про захист дитини  в інформаційних Інтернет просторах. 

Соціальний педагог повідомила колегам, що станом на сьогодні судами було розглянуто вже 69 справ про булінг.
Із них: 
 в 34 справах було винесено рішення про накладення стягнення:
 в 5 випадках – попередження,
 в 4 випадках – громадські роботи,
 в 1 випадку – зобов‘язання публічно вибачитись,
 в 24 випадках – штраф.
 21 справа відправлена на доопрацювання до органів поліції,
 у 10 справах було встановлено відсутність складу правопорушення,
 4 справи суд закрив, обмежившись усним зауваженням.

За цей час було розглянуто 3 справи, в яких однією зі сторін були вчителі, у 2 із цих справ вчителі виступали кривдниками, однак обидві були закриті (суд встановив відсутність складу правопорушення в діях вчителів). В одній справі вчителя було визнано потерпілою особою.

Поняття кібербулінгу не викликало проблем як у правоохоронців, так і у суддів – за цей час прийнято 6 рішень з приводу цькування, яке вчинялося в соціальних мережах (найчастіше Instagram) та месенджерах (Viber, Telegram).

Також було надано фахівцями практичні рекомендації учасникам семінару для роботи з дітьми  для педагогічних працівників і для батьків та правила-поради для профілактики і подолання кібербулінгу, з якими потрібно познайомити дітей.
Завідуюча методичним уабінетом  Римар Л.Я. ознайомила учасників семінару  з нормативною базою та річною звітністю психологічної служби.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.