«Ми різні – в цьому наше багатство, ми разом – в цьому наша сила»

середа, 1 квітня 2020 р.

Українська мережа за права дитини інформує

Друзі, ми вже розповіли вам про половину послуг, які можуть надаватися сім'ям з дітьми у громадах, відповідно до нового закону "Про соціальні послуги".
Сьогодні ми розповідаємо про послугу «Соціального супроводу».
⁉️ Що це за послуга?
Це комплекс заходів, що передбачає оцінку індивідуальних потреб отримувача послуги, визначення шляхів вирішення його основних проблем, формування та розвиток вмінь і навичок, спрямованих на подолання чи мінімізацію складних життєвих обставин, сприяння у отриманні інших послуг, а також регулярність зустрічей чи відвідувань отримувача послуги з метою моніторингу виконання поставлених завдань та досягнутих результатів.
⁉️ Хто є отримувачем послуги?
Отримувачем соціальної послуги соціального супроводу є сім’я (особа), яка перебуває у складних життєвих обставинах і не може самостійно подолати або мінімізувати негативний вплив таких обставин.
⁉️ Хто є надавачем?
Надавачем цієї соціальної послуги може бути фахівець із соціальної роботи, соціальний працівник або мультидисциплінарна команда спеціалістів, уповноважених різними суб’єктами чи надавачем соціальних послуг (психолог, лікар, юрист, педагог, реабілітолог та інші), тимчасово створена для забезпечення колегіальності рішень й узгодженості дій під час надання послуги соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах.
Після комплексного визначення та оцінки індивідуальних потреб отримувача, складання індивідуального плану та укладення з отримувачем відповідного договору, соціальна послуга може надаватися як за місцем його проживання (перебування) так і за місцем розташування її надавача.
Підставою для отримання соціальної послуги є рішення структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій або органів місцевого самоврядування, яке приймається за згодою отримувача послуги або його законного представника,
⁉️ Які дії та заходи передбачає ця послуга?
відвідування отримувача соціальної послуги за місцем його проживання (перебування);
оцінку його потреб, формування та реалізацію індивідуального плану соціального супроводу;
аналіз його виконання та коригування;
допомогу в оформленні документів;
бесіди з отримувачем соціальної послуги, членами його сім’ї, особами з його найближчого оточення з метою їх активізації та пошуку ефективних рішень подолання або мінімізації складних життєвих обставин;
надання індивідуальної або групової психологічної підтримки, залучення отримувача та членів його сім’ї до психотерапевтичних чи корекційних груп;
організацію та забезпечення діяльності груп взаємодопомоги;
підготовку та проведення сімейних групових нарад, мережевих зустрічей;
залучення отримувача послуги до участі у тренінгах, дискусіях, засіданнях за круглим столом, семінарах, лекціях та інших заходах, надання інформаційно-освітніх матеріалів, інструкцій, буклетів, листівок;
перенаправлення отримувача до інших надавачів соціальних послуг (у т.ч. спеціалізованих) та соціальної допомоги, або інформування про можливість їх отримання;ведення документації.
Успішне виконання плану соціального супроводу завершується заходами з підвищення самостійності та відповідальності отримувача за власну життєдіяльність та посилення потенціалу його найближчого оточення щодо навиків недопущення чи подолання СЖО.
Оцінка ефективності організації та надання зазначеної соціальної послуги здійснюється під час проведення зовнішнього та внутрішнього оцінювання її якості шляхом безпосереднього опитування отримувачів та/або їхніх законних представників.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.