«Ми різні – в цьому наше багатство, ми разом – в цьому наша сила»

субота, 5 лютого 2022 р.


 6 лютого відзначається Всесвітній день без мобільного телефону.

Мета свята – спробувати якомога менше використовувати стільниковий зв'язок і гаджети.
День без мобільного телефону: історія
Всесвітній день без мобільного телефону відзначається з 2001 року. Ідею акції запропонував письменник із Франції Філ Марсо, автор першого роману в СМС-ках і слова "адіктофонія", що позначає хворобливу залежність від мобільного телефону.
Його підтримали психологи, стривожені новою манією, що швидко розповсюджується по світу. Дата проведення акції випадає на день пам'яті святого Гастона (за католицьким календарем). Його ім'я у Франції асоціюється з відомою пісенькою: "Гастоне, дзвонить телефон, але знову ніхто не бере слухавку".
Що таке номофобія
У психіатрії для позначення залежності від телефону існує спеціальний термін – "номофобія". Вона близька до адикцій – інших нездорових залежностей, таких як наркоманія, алкоголізм, ігроманія або шопоголізм.
Людина, що страждає від пристрасті до телефону, за допомогою інтернет-спілкування може компенсувати певні особистісні проблеми, наприклад, некомунікабельність або боязнь самотності.
Згідно з дослідженням, проведеним у Великобританії за участю більш ніж 2 тисяч користувачів мобільних телефонів, 53% людей починають нервувати через втрату телефона, його розрядження, зникнення сигналу або відсутність грошей на рахунку. Причому частіше страх у таких ситуаціях відчувають чоловіки (58%), аніж жінки (48%). В основному номофобія зустрічається серед підлітків і людей 18-24 років (77%).
Акції в День без мобільного телефону
• У будь-який із наступних трьох днів після 6 лютого людям по всьому світу пропонується спробувати відмовитися від використання мобільного телефону.
• Відмовтеся в цей день від спілкування з друзями через месенджери (Viber, WatsApp, Telegram). Натомість запросіть їх відвідати кав’ярню, ресторан чи якусь цікаву подію. Після насиченого дня з друзями та знайомими ви зрозумієте, що вам не вже й хочеться сидіти годинами у фейсбуці чи інстаграмі.
• Якщо у вас є діти, придумайте активні заняття в колі сім’ї, щоб дітям не було часу та бажання брати в руки мобільні телефони.
• Поширюйте інформацію про шкідливий вплив мобільних телефонів серед своїх друзів та знайомих.
АДИКТОФОНІЯ
У 2013 році Філ Марсо вводить у вжиток нове слово «адиктофонія», що приходить на заміну терміну «новофобія». Воно означає психічний розлад чи захворювання, що пов’язане зі страхом розлучитися з мобільним телефоном. Річ у тім, що сучасні люди не уявляють свого життя без цього гаджета. А опинившись на вулиці без «мобільника», відчувають панічний страх чи просто відчуття тривоги, оскільки втрачають контроль над ситуацією та стають відрізаними від світу. Звідси починаються різноманітні розлади психічного характеру.
( з Інтернету)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.