«Ми різні – в цьому наше багатство, ми разом – в цьому наша сила»

пʼятниця, 1 березня 2024 р.

 Дорослі завжди прагнуть найкращого для своїх дітей. Проте іноді батьки чи особи, що їх замінюють, можуть бути настільки зосередженими на власному баченні “найкращого”, що думка про емоції та почуття дітей стають на задній план.

На Національну гарячу лінію для дітей та молоді нерідко надходять звернення від дітей, які відчувають, що їхні почуття не розуміються чи навіть зневажаються близькими.
“Та не видумуй, яка депресія…”
“В дорослих більше проблем, зберися”
“Мій син не може плакати, я тебе не так виховувала”
Обезцінювання почуттів дитини може мати негативні наслідки для її психічного здоров'я та розвитку. Коли дитина відчуває, що її емоції не враховуються чи зневажаються, це може спричинити формування комплексів, втрату впевненості та страх висловлювати свої почуття.
Знецінення може призвести до розвитку в дитини негативних стратегій впорядкування зі стресом, таких як уникання власних емоцій чи приховування їх від оточуючих. Це може ускладнити її взаємодію з оточуючими та в подальшому вплинути на якість міжособистісних відносин.
Важливо дати зрозуміти своїй дитині, що УСІ почуття, які вона виражає, мають своє місце та значення. Поважати та приймати дитячі емоції - це крок до формування внутрішньої безпеки та стабільності.
Виховання з повагою до почуттів дитини сприяє розвитку її емоційного інтелекту, а це в свою чергу позитивно впливає на міжособистісні відносини та здатність керувати емоціями в подальшому. Такий підхід допомагає сформувати здорову особистість, яка зможе впевнено ставитися до себе та інших у складному світі.
Якщо відчуваєте, що вам потрібна додаткова підтримка у вихованні дитини – це нормально. Ми тут для вас.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.