«Ми різні – в цьому наше багатство, ми разом – в цьому наша сила»

понеділок, 29 березня 2021 р.

Опитування учні 5-8 класів "Безпека дітей в Інтернеті"

Інтернет став безмежним джерелом для дітей, що пропонує їм навчальні ігри, різного роду розважальні заходи, а також численні способи обміну інформацією, отримання знань та цілеспрямованої взаємодії з друзями, родиною та зовнішнім світом. Проте водночас він став для них надто небезпечним місцем для занять без нагляду. Сьогодні діти наражаються на численні ризики й виклики: від проблем захисту конфіденційності, поширення свідомо неправдивих новин та «глибоких підробок» до контенту з елементами насильства та іншого неналежного контенту, інтернет-шахрайства, а також загроз у вигляді грумінгу, сексуальних зловживань й сексуальної експлуатації в цифровому середовищі.

 Крім цього, глобальна пандемія COVID-19 призвела до збільшення кількості дітей, які вперше почали користуватися Інтернетом для дистанційної освіти та підтримки соціальної взаємодії. Обмеження, зумовлені вірусом, означають не лише те, що чимало дітей більш юного віку починають спілкуватися в Мережі набагато раніше, ніж, можливо, планували їхні батьки, але й те, що через необхідність перегляду своїх робочих зобов’язань багато батьків, як виявилося, не в змозі контролювати своїх дітей, наражаючи їх на ризик доступу до неприйнятного контенту або перетворення на мішень для злочинців, що створюють матеріали, пов’язані із сексуальними зловживаннями стосовно дітей.

Адміністрацією Кам'янського ліцею №1 було вирішено провести опитування учнів 5-11 класів у 2020-2021 навчальному році.

Онлайн-опитування учнів щодо безпеки користування ними Інтернетом  проводилось заступником директора з виховної роботи Щекань М.С., та соціальним педагогом Шкворець Л.Д. з 23 по 28 лютого 2021 року.

Мета дослідження: вивчення особливостей використання здобувачами освіти Інтеренту і їхньої безпеки в інформаційно-комунікативному середовищі.

Опитування проводилося шляхом розповсюдження онлайн-анкети в Google-Формі через сервіс Google Classroom.

У онлайн-досліджені “Безпечний Інтернет” взяло участь 241 ліцеїст 5-8 класів.

Більше половини (54,4%) учнів проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  34,4%   –  4-6 годин. 

Слід також відмітити, що 74% дітей впевнені у тому, що вони достатньо інформовані про ризики в Інтернеті. 73% опитаних повідомили, що їм розповідали правила роботи в мережі. Основними інформаторами, за словами дітей, є батьки - 90%,  вчителі - 76,8% та на останньому місці — друзі - 25,3%.

 У сім’ях діти краще за батьків розбираються у смартфонах, комп’ютері та Інтернеті. Тому на питання “Яку підтримку щодо безпечного користування Інтернетом тобі надають батьки?” половина учнів відповіли “допомагають вибирати товари через Інтернет”. 10,4% відповіли, що батьки ніяк не допомагають. Слід зазначити, що  лише третина учнів повідомили, що їх батьки установлюють фільтри та програми на їх гаджети, які блокують небажаний зміст. 36,5% поділилися інформацією, що вони разом з батьками переглядають сайти в Інтернеті.

Учні зазначають, що в Інтернеті можуть порушуватися їх права такі як: 

зламувати акаунт іншої людини та вести активність від її імені - 92,5%; цькувати, погрожувати, переслідувати людину, яка тобі не подобається - 86,3% ; розміщувати в себе на сторінці неправдиву інформацію, образливі чутки про інших людей - 82,2%; 

розміщувати фото без згоди людей, які є на ньому та розголошувати приватні подробиці життя інших людей - 81,3%;  

надсилати розмову з людиною іншій людині - 68,5%.

Учні 5-8 класів  бачачи невідповідний контент (помилки, шахрайство, насилля, порушення прав людини, порушення авторських прав) у мережі Інтернет повідомляють батькам  62,7%, обирають опцію “поскаржитися” - 55,6%, пишу адміністратору сайту/групи/порталу - 28,6%. 

У разі необхідності допомоги та захисту в Інтернеті 94,2% учнів звернуться до батьків, 61,4 % - до правоохоронних органів, 53,1% - довіряться вчителям, і лише 14,5% - звернуться за допомогою  до однолітків.

Ліцеїстам подобається в Інтернеті читати, слухати, дивитися - 88%. Більша половина учнів - мають власний профіль в соц мережах (хоч реєстрація в соц. мережах з 13 років, а на деякий сайтах з 16!), а 28,2% - відповіли, що  мають власний блог.!!!

Більш опитуванних стверджують, що кожен користувач має право знати й розуміти, як його дані обробляють в Інтернеті, діти та молодь мають право на особливу увагу й допомогу під час роботи в Інтернеті переконані - 60,2%; права людини в Інтернеті належать кожній людині стверджують 59,3%;

право на освіту в Інтернеті я можу реалізовувати щодня, навчаючись, наприклад, на онлайнових курсах - 53,9%.

Завдяки Інтернету 65,1% учням подобається брати участь у голосуванні щодо проведення заходів у ліцеї; 45,6% - привертати уваги до питань, що їх  турбують.

Рекомендації 

З результатів онлайн-дослідження учнів, можна сформулювати рекомендації:

  • посилення інформування учнів про правила користування сучасними цифровими пристроями  без шкоди для здоров'я;

  • сприяти підвищенню поінформованості учнів про ризики інформаційного простору;

  • формування у дітей компетенцій безпечного користування ресурсами мережі Інтернет;

  • сприяння профілактиці залежності дітей від гаджетів, 

  • формування культури поведінки з пристроями.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.