«Ми різні – в цьому наше багатство, ми разом – в цьому наша сила»

четвер, 18 березня 2021 р.

Чи можна дітей фоткати та викладати у Фейсбуці?

 Скільки списів розбито у дебатах "То можна дітей фоткати та викладати тут, у Фейсбуці?"

Здається, списи всі затупилися і вже геть охрипли ми від нескінченного "Агов, любі вчителі, ні, ні, ні, не можна фоткати дітей".
Сотні доведень протилежного та умовностей, як наприклад, "а я спиною фоткаю їх, а я розмиваю обличчя, а я дуже далеко, обличчя так непомітні..."
Наші дебати тут у спільноті виглядали безпідставними й непотрібними, якщо численні управлінські структури вимагали фото дітей на заходах та викладали ті знімки на своїх управлінських сайтах. Й лише почнеш цю тему, обов'язково знайдеться вчитель, який придумує вийнятки "А якщо мій учень переміг на олімпіаді, й мені конче необхідно поділитися радістю з колегами у Фейсбуці, то що, і так не можна?"

Ура! Нарешті з висоти уповноваженого президента з прав дитини, з МінЦифри кричать уже до всіх шкіл:
НІ, НЕ МОЖНА! Ніяк не можна! Ні збоку, ні без обличчя. ні з їх розмиванням, ні навіть тоді, коли цей учень переіг всі МАНи з олімпіадами й конкурсами.

Анкета щодо проведененого уроку з безпеки була провокативною. Просили надіслати підтвердження проведення заходу у вигляді фото уроку. Мені хотілося написати в коментарях "Аууу, урок з безпеки, брєд якийсь, і ці теж, туди ж - і для МінЦифри подавай фото дітей? Куди ми котимося? Скільки ще можна вимагати фото дітей, як підтвердження, що ви дійсно працюєте з дітьми?"

Разом із дипломом про проведений урок було надіслане таке радісне, й роками очікуване. НАРЕШТІ, ми вже не одні тут кричимо, що НЕ МОЖНА фоткати дітей. Ніяк.
Аргументи, що це публічний захід, і "може можна", якщо просять вищестоячі - не катять. Фоткаєте ви на уроці, ви порушуєте низку статтей ЦКУ, а не ті, кому ви надсилаєте.
Урок - не публічний захід.
"Фото-підтвердження проведеного уроку має бути без фотографування дітей незалежно від ракурсу та інших засобів забезпечення їх конфіденційності."
Ситуація, коли одне речення може бути в сто разів приємніше, ніж надісланий диплом за урок.

Забезпечення конфіденційності дитини - це не фотографувати зовсім. Питання про "виставляти знімки на загал в мережі" не стоїть взагалі.
Щира дяка МінЦифрі. Чіткі і конкретні посилання на статті Цивільного кодексу України.
Статті 307 ЦКУ, 31, 32, 237 та 242 ЦКУ



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.