«Ми різні – в цьому наше багатство, ми разом – в цьому наша сила»

понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Як не стати жертвою торгівлі людьми?

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну.
Для того, щоб осягнути масштаби проблеми, пропонуємо ознайомитись з статистичними данними:
• Торгівля людьми - найбільш активно прогресуючу злочинна діяльність, яка приносить щорічний дохід близько 150 мільярдів доларів США (за даними міжнародних організацій).
⠀• Міжнародна організація праці: 24,9 млн. осіб постраждали від торгівлі людьми (станом на 2016 рік).
⠀• ЮНІСЕФ: щорічно більше 1,2 млн. дітей стають жертвами торгівлі людьми.
• За інформацією Національна поліція України в 2020 році встановлено 152 особам статус потерпілого в кримінальних провадженнях, розпочатих за ознаками статті 149 (Торгівля людьми) Кримінального Кодексу України.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини. Саме тому щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Факт його відзначення є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, надання допомоги постраждалим, ведення превентивної роботи. Небайдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні – запорука успішної боротьби з проблемою.

З цією метою соціальним педагогом Шкворець Л. Д. було проведено години спілкування зі старшокласниками 9-А та 9-В класів на тему "Як не стати жертвою торгівлі людьми". Під час спілкування учні дізналися багато різних фактів про торгівлю людьми, з’ясували причини цього явища, обговорили основні  способи втягнення дітей в торгівлю людьми. 




Переглянувши фільм «Станція призначення Життя» соціальний педагог обговорила його з старшокласниками.

Соціальний педагог Шкворець Л.Д. підвівши підсумки надала поради:

• Нікому не віддавайте свій паспорт.
⠀•Зробіть копії всіх наявних документів (паспорта, візи, трудової угоди, запрошення на роботу, угоди з посередником тощо) до того, як вирушити за кордон. Слід тримати їх у безпечному місці, а також залишити ці копії вдома.
⠀•Якщо Ви їдете на роботу – перевірте чи дає Ваша віза право на роботу. Контракт має бути складений зрозумілою Вам мовою і з чітко прописаними умовами роботи
⠀• Перевірте чи має фірма-посередник ліцензію на посереднецтво у працевлаштуванні за кордоном (до яких країн, які види роботи). Це можна зробити на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. www.me.gov.ua
⠀Занотуйте або запам’ятайте телефони та адреси офіційних закордонних представництв України в країні призначення, контактні дані яких можна знайти на сайті Міністерства закордонних справ України
⠀•Заздалегідь дізнайтеся телефони поліції, служби порятунку, а також служби/організації допомоги постраждалим від торгівлі людьми в країні призначення.
⠀•Підтримуйте зв’язок із родиною та близьким оточенням. Заздалегідь домовтеся з ними про кодову фразу, яка сигналізуватиме про потрапляння до небезпечної ситуації.

Якщо, ви або ваші знайомі потрапили у ситуацію торгівлі людьми 
ЗВЕРНІТЬСЯ ПО ДОПОМОГУ:

національна  «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів Представництва Міжнародної організації з міграцій (МОМ) в Україні 0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних) 527 (безкоштовно з мобільних);

Національна дитяча  «гаряча  лінія» з питань торгівлі людьми  0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного);

Національна «гаряча лінія» з попередження насильства, торгівлі людьми та тендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (для дзвінків з мобільного) Громадської організації «Ла Страда - Україна».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.