«Ми різні – в цьому наше багатство, ми разом – в цьому наша сила»

неділя, 10 жовтня 2021 р.

Кожна дитина – громадянин світу

 Від народження дитина – це громадянин/громадянка країни, у якій він/вона народився. Підростаючи, вони мають знати свої права і обов'язки.

Права дитини – це права людини. Вони діють для всіх незалежно від віку, статі, національності та інших ознак. Різниця полягає в тому, що дорослі можуть самі захищати свої інтереси, а дитина змушена звертатися по допомогу до тих, хто має гарантувати дотримання її прав.

Право кожної людини закінчується там, де починається право іншої людини. Це означає, що кожна людина, в тому числі і дитина має водночас поважати права інших. Діти різного віку і статі мають відповідні інтереси й потреби. Незважаючи на відмінності та різні можливості, вони мають рівні права.
Крім прав, діти також мають обов'язки, як і всі члени суспільства. Права й обов'язки завжди йдуть поруч. Дитина має право на освіту, і водночас всі діти мають докладати зусиль до отримання знань. Дитина має право на охорону здоров'я, однак при цьому вона також має піклуватися та берегти власне здоров'я. Дитина має свободу слова, однак при здійсненні права на свободу слова права інших , насамперед, право на захист честі та гідності мають також бути дотримані.
Конвенція про права дитини надає право самостійно реалізовувати свої права й нести обов'язки. Це означає, що в міру розвитку дитини буде також збільшуватись спектр її прав на прийняття самостійних рішень і, відповідно, обсяг відповідальності. Доти, поки дитина не досягне повнолітнього віку , прийняття рішень щодо деяких питань будуть робити її батьки, опікуни, або особи, що їх замінюють. При цьому завжди слід мати на увазі, що всі ці рішення мають прийматися зважаючи на найкращі інтереси дитини.
Правова основа
Основоположним документом, який покликаний регулювати права дітей на міжнародному рівні, є Конвенція про права дитини, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН у 1989 році. В Україні правовими важелями з питань захисту та охорони дітей є Конституція України, Сімейний та Цивільний кодекси, а також Закон України «Про охорону дитинства».
У Конвенції про права дитини перераховані чотири основних загальних принципи:
• заборона будь якої дискримінації;
• дотримання найкращих інтересів дитини;
• захист дитини від всіх форм насильства та експлуатації;
• повага до висловлення думок та поглядів.
Ці чотири принципи утворюють стандарт суспільства, дружнього до дитини, при дотриманні якого кожна особа у віці до 18 років зможе гармонійно розвиватися та реалізовувати всі свої здібності та можливості.
Усі права, передбачені Конвенцією про права дитини, за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_021#Text
Місія «Захисти дитину!» здійсненна
Діти не завжди в змозі самостійно відстоювати свої права й інтереси, вони потребують допомоги та захисту дорослих. Крім захисту, дорослі також повинні забезпечити дитині все необхідне для життя і створити сприятливі умови для розвитку здібностей та дотримання прав та інтересів. Обов’язок дорослих захищати дітей від всіх форм насильства в тому числі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.